Vägen till målet

Jag är mycket bra på att sätta mål – ibland några, ibland många.
Jag är mycket bra på att skissa olika mål – ibland tydliga, ibland dimmiga.
Jag är mycket entusiastisk att börja gå mot målen – ibland snabbt, ibland sakta.
Jag är mycket bra på att lämna vägen och tappa målen ur sikte – ibland mot höger, ibland mot vänster och ibland tillbaka.

Vet du varför många mål misslyckas?
Jag ger upp för tidigt.

Inte för att jag har misslyckats om och om igen och därför tappat modet. Den största målmördaren är min vardag. Mina dagliga åtaganden och rutiner får mig ofta att glömma mina stora mål. Jag är så upptagen att jag bara glömmer bort mina mål.
Du vet hur det är när du ha semester – ditt huvud är klart och du kan tänka mer på framtiden. Nya idéer ploppar upp och du börjar att planera det ena eller det andra. Men så snart vardagen har kommit i kapp oss, går våra mål upp i rök och den dagliga agendan tar sin plats igen.

Vad gör du då? Hur kan du uppnå dina mål, även om du har många andra uppgifter i vardagen?

Jag gör så här – jag målar en bild av mina mål!
Vad är detta här nu?

För att uttrycka det enkelt är min målbild en visuell presentation av mitt önskade mål.
Testa att skapar en bild av ditt mål! Häng upp den på en plats där du ser den minst två gånger om dagen (till exempel i badrummet, i köket, i sovrummet eller som skrivbordsbakgrund).
Oroa dig inte, du behöver inte vara en begåvad konstnär för att skapa en bild av dina mål.

Här är några exempel på hur du kan skapa en målbild från ett mål:
– Om du vill äta hälsosammare, samla in foton från olika tidskrifter med frukt, grönsaker eller färsk juice. Gör ett collage av det.
– Drömmer du om en vacker klänning? Använd Googles bildsökning och hitta ett foto av din drömklänning. Skriv ut det i färg.
– Har du alltid velat åka på semester till en ensam ö? Hitta en sådan bild på internet och klipp dig in i bilden.
– Kanske har det alltid varit din dröm att köra en vacker sportbil. Gå till närmaste bilhandlare, sitt i bilen och få en bild av dig och bilen. Så du har alltid i åtanke vart du vill åka.

Du ser att du kan ”fixa” din målbild ganska snabbt.
Okej, så mycket om frågan om vad en målbild är och hur du kan skapa en för dig själv. Men hur hjälper en målbild dig att nå dina mål?
Jag har just pratat om att mål ofta misslyckas för att du glömmer dem i vardagen. Detta kommer inte att hända så snabbt med en målbild: du ser den flera gånger om dagen.
Din målbild är till viss del garantin för att du alltid kommer att tänka på ditt mål, oavsett hur stressande din vardag är. Din målbild fungerar som en pil som hela tiden pekar dig i rätt riktning.

Mer tydlighet och kreativitet
Målbilden har också två andra fördelar: Den tvingar dig att vara tydligare och hjälper dig att hitta kreativa lösningar för att uppnå ditt mål.

Mer tydlighet:
Det är ingen hemlighet att ett tydligt formulerat mål är mycket viktig. Ofta gömmer vi oss bakom allmänna fraser: ”Jag vill gå ner i vikt”, ”Jag vill skriva en bok” eller ”Jag vill vara egenföretagare”.
När du behöver utforma en målbild har du inget annat val än att välja en mycket specifik bild. Hur ser ”gå ner i vikt” konkret ut för dig? En vältränad kropp, en viss vikt eller önskan att passa in i dina favoritbyxor igen?
Ditt önskade resultat avgör din personliga målbild.

Mer kreativitet:
Med målbilden kan dina tankar bli verklighet. Du har ett verktyg som gör det lättare för dig att visualisera.
Ditt undermedvetna får alltid den här målbilden framför näsan. Hjärnan får flera gånger om dagen en signal vart du vill gå.
Du kanske känner till ordspråket ”När man bara ha en hammare så ser alla problem ut som en spik”. Det liknar din målbild: Med det specifika målet i åtanke söker din hjärna efter vägar till ditt mål. Det dyker upp idéer som du inte hade haft förut. Du kommer att uppleva saker annorlunda eftersom ditt fokus är mer fokuserat på ditt mål.
Och det betyder för dig att du kan nå ditt mål mycket snabbare!

Vad kan du göra nu?
Målbilden är som en guide i vardagen, mer tydlighet och mer kreativitet: Målbilden är ett stort stöd på vägen till dina största mål.
Framgångsrika människor kännetecknas av att dem snabbt implementerar nya idéer. Så vad väntar du på?

Mål

Skapa din första målbild i tre steg:

– Föreställ dig hur ditt uppnådda mål skulle se ut.
– Använd bilder från internet, tidskrifter eller egna foton för att skapa din egen personliga målbild.
– Häng din målbild på en plats där du kommer att se den minst två gånger om dagen.

Nästa gång ska jag berätta för dig hur du kan sätta SMARTA mål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *