Såklart är Skogsbad inte ordagrant ett bad i skogen!

Skogsbad är att aktivt låta sig upptagas av skogens atmosfär, att på ett intensivt sätt uppleva naturen, att öppna sinnena och uppfatta mer av det som sker runtikring. I skogen lämnar man vardagen bakom sig, avsäger sig sina vardagliga roller och är helt enkelt människa.

Shinrin Yoku

Skogsbad – Shinrin Yoku började i Japan i slutet av 1970-talet. Myndigheterna noterade att en stor mängd friska japaner plötsligt föll ihop och dog. Diagnosen var ofta hjärtsvikt eller hjärtattack, men vid närmare granskning upptäckte man att dem hade en gemensam nämnare –  de hade tillbringat nästan all sin vakna tid på sina arbetsplatser!

Karoshi

I samma veva myntades begreppet karoshi, död till följd av överarbete. Särskilt unga och nyanställda förväntades jobba från åtta på morgonen till midnatt. 140 timmar övertid per månad var inte ovanligt. De träffade sina partners bara på helgerna. Ofta tog man heller inte betalt för övertiden av lojalitet mot arbetsgivaren.

Skogsterapi

Idag rekommenderas Shinrin-Yoku av läkare som ”skogsterapi” för att bekämpa stress och degenerativa sjukdomar (som hjärt-kärlsystemet), även mot cancer kan metoden hjälpa. En studie av Nippon Medical School och Chiba University visade att träd och andra växter producerar phytoncides. Dessa är kemiska ämnen som – när de inhaleras av människor – främjar bildandet av naturliga mördarceller i kroppen. Dessa är i sin tur kända för att upptäcka och attackera cancerceller.

En ytterligare undersökning visade att ett ”skogsbad” kan göra underverk även vid högt blodtryck. 140 deltagare skickades i några timmar för att gå i skogen, ytterligare 140 under tiden i en stad. I den efterföljande studien fann forskarna att skogsvandrarna hade mycket lägre blodtryck än de personer som hade utforskat staden.

Din dag i skogen

Vill du lära känna skogens helande kraft och hur du kan nyttja denna följ med mig en heldag eller några timmar ut i skogen! Ett besök i skogen gör gott för både kropp och själ, oavsett hur kort besöket är. Ju längre vi stannar, desto längre håller den positiva effekten i sig. Mitt koncept är enkelt och praktiskt och öppet för alla.

Jag har delat in mina skogsbadövningar i följande tre områden:

Kropp

Andning och meditation för att stärka immunsystemet.

Sinnen

Medvetenhet och sinnesförnimmelse för avslappning och för att sänka stressnivån.

Själ

Natur och kraftritualer för ordning.

Många av övningarna passar in i flera av dessa områden. Oavsett om du utför dessa övningar eller bara strosar omkring fritt i skogen – passa på och njut!

Följ med på ett skogsbad och uppleva själv den positiva påverkan av skogen!

Priser

Skogsbad 3 tim inkl. informationsmaterial (övningar) & fika
individuell:    1.900 SEK pp (1-4 pers)
grupp:           1.100 SEK pp (min. 6 pers/max 10 pers)

Skogsbad 3x 3 tim inkl. informationsmaterial (övningar) & fika

individuell:    4.900 SEK pp (1-4 pers)
grupp:           2.800 SEK pp (min. 6 pers/max 10 pers)

Alla priser som anges ovan är exklusive moms undantaget Skogsbad för
privatpersoner.