Kan vem som helst kalla sig coach?

Tyvärr – ja.

Att kalla sig coach är inte någon skyddad titel. Vem som helst kan kalla sig för ”coach”. Jag hör mer och mer i konsulting branschen begreppet ”Coach & coaching”. Det finns många coacher utan relevant erfarenhet och utbildning. Det bidrar till en väldigt skiftande kompetensnivå hos olika personer som har titeln ”coach” på sitt visitkort. Det gäller som blivande klient att vara uppmärksam på coachens utbildning, kompetens och bakgrund.

Själva ordet coach kommer ursprungligen från det ungerska ordet kocsi som betyder vagn från staden Koçs. Coach kom senare att betyda kusk och vagn som fraktar människor från en plats till en annan. Ordet började till slut användas inom idrotten, där coachens uppdrag var att hjälpa idrottare att nå en högre prestationsnivå.

Coaching är en metod och det är den metoden i kombination med coachens erfarenheter och utbildningar som gör coachingen framgångsrik och meningsfull.

Det som en blivande klient kan eller ska göra är att kolla upp coachens utbildning, certifiering, bakgrund och referenser.

Coaching ska absolut inte förväxlas med terapi. En coach jobbar med nuläget och målsättningar. Terapeutens roll är mer reaktiv, dvs den anlitas när en person har ett problem att klara av vardagen, livet. En coach är mer proaktiv och anlitas för att stötta sina klienter att utvecklas och att utnyttja sin egen potential.

Coaching får ibland kritik för att vara naiv och förmedla att precis allt är möjligt. Är det verkligen så?! Det finns begränsningar som styr oss, men det handlar om att hitta individernas enskilda potential och möjligheter, och att stötta i den utvecklingen. En coach arbetar med att öka den inre motivationen och den egna självinsikten och förtroendet för den egna förmågan. Som coach löser jag inga problem utan uppmuntrar klienten att själv lära, göra och uppnå det som klienten själv vill uppnå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *