Med inspiration från naturen

”Friheten i naturen kan öppna nya möjligheter för själen och kroppen. Naturen minskar mängden av stresshormoner som exempelvis adrenalin och kortisol, samtidigt som vår kreativa hjärna stimuleras. Ofta hjälper naturen till att förebygga huvudvärk och spänning. Naturen kan hjälpa dina sömnstörningar kan försvinna, samt öppna möjligheter för nya tankar och vägar – båda inåt och utåt!”

”Skogsbad” Det finns faktiskt läkare som skulle gärna skriva ut vistelser i skogen på recept. De citerar studier som tyder på att skogsvandringar stimulerar immunförsvaret, hjälper till med självkänsla, lindrar depression och främjar cancerförsvar. Dessa utredningar kommer främst från Japan och Sydkorea.

Skogsluften spelar en stor roll. Växter använder terpen för kommunikation. Med dessa ämnen som flyter från löv och nålar varnar de varandra för bladätande insekter. Terpenes roll undersöktes av ett forskarteam som leddes av Qing Li från Nippon Medical School i Tokyo på tolv patienter. Sex stannade i ett rum, omedvetna om att terpener hade införts där. Den andra hälften sov i ett rum utan terpen. Blodtester visade att de inhalerade terpener kommer genom blodomloppet in i hjärnan. De påverkar produktionen av budbärare som sänker nivåerna av blodsocker, blodtryck och stresshormon.

Hur kan vi använda skogen och naturen i coaching?
Lugn och frihet från skadlig stress kan vi inte köpas för pengar. Vi betalar för mediciner, kosttillskott, behandlingar, musik och kurser av olika slag, men vilken metod vi väljer spelar liten roll för hur bra vi lyckas med att finna lugnet. Det kan vi bara finna inom oss.

Naturen är en perfekt plats för att varva ner och träna stresshantering och hitta nya väger. Där får vi frisk luft, motion och näring för sinnena, där kan vi hämta nya krafter och få distans till vardagen. Vi blir liksom både avslappnad och mer uppmärksam samtidigt. Natur och grönska är som massage för själen.

Naturen ställer inga krav – det låter kanske otroligt men naturen hjälper kroppen att återhämtas. Stresshormonerna och hjärtfrekvensen sjunker när vi promenerar i skogen bland barr, mossa och träd. En coachning i naturen kan ge klienten en tydlighet en och hjälpa att hitta svar och livsglädje. Naturen är inte bara en plats där vi finner lugn och ny energi för vardagen.

Om vi är uppmärksamma och medvetna i naturen, hittar vi också svar på våra frågor:

Vad ger mig styrka?
Vad längtar jag efter?
Vad bär jag i mig?
Vad gör mitt liv meningsfullt?
Vad är målet?

Coaching i naturen sker på utvalda naturområden, dvs på platser i naturen där klienten känner sig bekväm och säker. Genom att vara i naturen utforskar vi tillsammans de frågor och hinder som är särskilt nära klientens hjärta och som ofta ”går vilse” i vardagen.

Naturen är spegeln. Det ger möjlighet att vara långt borta från den ”moderna” vardagen (mobiltelefon, bärbar dator, TV), att fokusera på klientens idéer och tankar. Målet är medvetenheten om egna önskningar och ser drivkraften för genomförandet av de.

Låt naturen vara spegeln! Låt coachen vara vägledaren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *