Skogsbad

Upplev skogen med alla dina sinnen

Skogsbad är för närvarande en riktig trend. Men vad är det egentligen? Hur fungerar skogsbad, vad är viktigt? Och vad är skillnaden med att promenera i skogen?

Att gå en promenad i skogen är helt enkelt bra. När vi omges av träd, när vi ”badar” i skogens atmosfär, blodtrycket sjunker och färre stresshormoner cirkulerar i kroppen. Det beror på lugnet som skogen utstrålar, det dämpade ljuset, bladets grönt, vilket enligt färgpsykologin har en lugnande effekt på kropp och själ eller det speciella klimat som skogen skapar.
I skogens atmosfär, det så kallade skogsklimatet, finns det en ökad koncentration av biogena aktiva substanser (fytoncider) som växter producerar för att skydda mot skadedjur. Och de har även en positiv effekt på oss människor.

När vi promenera går vi oftast i snabbt tempo. Det är inget fel med detta – en promenad är avkopplande, du tillbringar tid utomhus i naturen och andas frisk luft. Men skogen reducerad till en slags ”bakgrund”, kuliss.
Med skogsbad är det helt annorlunda: Det handlar inte om att gå långa sträckor, klättra upp på toppar eller nå ett mål. Snarare rör du dig långsamt och medvetet för att njuta av naturen. Du fokuserar alla dina sinnen på skogen. Det enda som ligger i fokus för ett skogsbad är att bara vara i naturen, utan ett mål eller syfte.

I skogen hittar jag min avkoppling och samtidigt min energi. Jag tar ut tempot ur mitt vardagsliv, fokuserar på ljus, ljud, doft och känslor. Glömmer vardagen med all krav, måste, stress och högt tempo. Jag är bara här och nu. Sätta mig ner och bara njuta av livet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *